Als je voor het eerst mee wilt doen met een survivalrun of, misschien verstandiger, een survivalruntraining is het raadzaam om bij je kledingkeus op de volgende zaken te letten:

1. Zorg ervoor dat je in je kleding vrij kunt bewegen. Je hebt de bewegingsvrijheid nodig tijdens het klimmen in de hindernissen.

2. Trek een lange sportbroek aan. Alle ervaren lopers dragen een legging/tight. De broek beschermd je tegen schaven langs de touwen en blijft zelfs als je ondersteboven hangt op z’n plek zitten.

3. Trek niet je duurste-, spierwitte- merkshirt aan.

4. Kies voor een lekker zittende hardloopschoen. De meningen over welk merk en welk type schoen het prettigste is zijn verdeeld maar om toch maar een paar richtlijnen te geven: een stevige schoenzool beschermd je wat beter tegen de druk van het touw. Een trailrunschoen heeft een flink profiel, wat prettig is tijdens het rennen in een wedstrijd maar ook voordeling kan zijn voor touwklimmen. Vooral inov8 en Salomon zijn veel gekozen schoenen onder survivalrunners.

5. Bij koud weer kiezen de meeste lopers voor een thermoshirt. Hierover wordt een wedstrijdshirt gedragen. Je kunt ook denken aan een windjack voor tijdens de warming-up en een muts.