De Zweede in de media: “Koningsfeest in Boekelo dit jaar voor het eerst op De Zweede”

TC Tubantia, 26-04-2017|BOEKELO – Het Koningsfeest in Boekelo wordt dit jaar grotendeels op sportcomplex De Zweede gehouden. “Meer ruimte en meer veiligheid”, zeggen Bart Stokkers en Steven Lassche van de Stichting Oranje Comité Boekelo e.o. ead

Vroeger vonden de festiviteiten op Koninginnedag altijd plaats naast autobedrijf Hulscher en de laatste jaren was De Buren de locatie om de verjaardag van de koning te vieren. De verhuizing naar het voetbalterrein van BSC Unisson heeft alles te maken met de strengere wet- en regelgeving rond evenementen en activiteiten. “Qua vergunningen wordt het steeds moeilijker”, zegt Stokkers. “Er worden steeds meer eisen gesteld.”

Vogelschieten

Het vogelschieten is daar een voorbeeld van. “In verband met de veiligheid hebben we het één jaar gedaan met een luchtbuks, maar de belangstelling werd direct minder”, zegt Steven Lassche, de voorzitter van het Oranjecomité. Het aantal deelnemers zakte van tachtig naar veertig. “Daarnaast was de spanning volkomen weg. We hebben ons de vraag gesteld: stoppen of doorgaan? Maar een Koningsdag zonder vogelschieten is ondenkbaar in Boekelo. We hebben dan ook gekozen voor doorgaan.” Met een vuurbuks.

Om aan de eisen te voldoen is er een affuit aangeschaft en wordt een officiële kogelvangbak gehuurd. Ook zijn er meer baancommandanten en is een calamiteitenplan opgesteld. En op De Zweede kan aan de eis van geen mensen in de schootslijn worden voldaan. De zeskamp heeft op de nieuwe plek ook meer ruimte. Voor het Bubbel Voetbal zijn al tien teams ingeschreven. “Het sportcomplex is ideaal de mensen kunnen zich na de inspanningen omkleden en douchen”, zegt Stokkers. “Er zijn zó veel voors. We moeten het gewoon doen.”

Diverse reacties

De reacties zijn volgens hem tweeledig. Sommigen zijn enthousiast, bij anderen moet het kwartje nog vallen. “Het is ook een gevoelskwestie: je haalt iets úit het dorp. Maar de mensen begrijpen het wel. De gewenning begint in het eerste jaar.” De lokale horeca verzorgt de hapjes op De Zweede, zo is afgesproken. De voetbalclub doet de drank. En vanaf 20.00 uur is het weer gewoon ‘Koning Pils Feest’ bij De Buren. Met dj Davolta uit Deventer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM (tekst)
© Annina Romita (foto)