Start voetbalcompetities 2017/2018 drie weken later dan gebruikelijk

Naast de vele veranderingen die de nieuwe opzet bij de pupillen het komende seizoen met zich meebrengen heeft de KNVB, dit maal wel in samenspraak met de verenigingen, besloten om het seizoen 2017/2018 pas op 23/24 september te laten beginnen. De bekercompetities beginnen 3 weken daarvoor op 2 september. Na jaren van aandringen door de clubs is deze kogel dan eindelijk door de kerk.

Wie nu echter gedacht had dat ook het verzoek om de winterstop te verlengen zou worden ingewilligd, komt echter toch weer enigszins bedrogen uit. De winterstop is bij nadere bestudering, voor de B-categorie, zelfs ingekort en duurt, in navolging van de A-categorie, van 16 december t/m 20 januari. In plaats daarvan heeft de KNVB aan het begrip winterstop een eigen draai gegeven en introduceert het begrip “flexibele winterstop”, hetgeen zoveel betekent dat er in de periode van 27 januari t/m 4 maart in een tijdsbestek van 6 weken 4 wedstrijden gevoetbald moeten worden. De verenigingen kunnen de speeldagenkalender volgen maar mogen hier in onderling overleg van afwijken. Het reguliere seizoen eindigt op 27 mei, waarna nog diverse nacompetities zullen volgen.

In de praktijk zal het er op neer komen dat verenigingen, naast het vele extra werk dat de wijzigingen bij de pupillen (meer teams, kleinere velden, meer leiders) met zich meebrengt, ook nog eens meer tijd kwijt zijn aan wedstrijdzaken.


“De KNVB had het winterstopprobleem en daarmee samenhangend het mogelijk ontstaan van een tekort aan speelweekeinden op een simpele en veel betere manier kunnen oplossen. Ook hier is de hockey weer het grote voorbeeld: speel de bekercompetitie door de week, speel kleinere competities in het najaar, iets grotere in het voorjaar en eindig begin juni. Op die manier manier hoef je niet tijdens de vakanties en in de winter te voetballen”


Een derde noviteit, en dat is zeker een verbetering, is het gebruiken van de bekerresultaten in de maand september voor het indelen (op sterkte) van de competities bij de jeugd. Bij het hockey is dit overigens al jaren gebruikelijk. Het is dus zaak om i.t.t. hetgeen bij BSC Unisson gebruikelijk was alle teams mee te laten doen aan de bekercompetities in het nieuwe seizoen.

Voor de speeldagenkalender 2017/2018, klik hier.

Toelichting KNVB

Directeur amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee: “Door spelers en clubs werd ons steeds vaker gevraagd waarom we het voetbalseizoen niet later zouden beginnen, zodat we ook langer door kunnen voetballen. Zo kunnen de voetballers rustig op vakantie, zonder dat ze schuldig hoeven te voelen ten opzichte van hun teamgenoten, en kan er ook nog lekker gevoetbald worden als in mei de zon begint te schijnen. Met dit idee zijn we aan de slag gegaan en samen hebben we de plannen weten te vertalen in een concrete speeldagenkalender. Deze kalender is een uitkomst van een goede samenwerking met clubs en hiermee hoopt de KNVB alle voetballiefhebbers van dienst te zijn.”

Flexibele winterstop

In deze kalender is er voor het eerst sprake van een flexibele winterstop van 27 januari tot 4 maart, na de reguliere winterstop. Dit betekent dat er een ruimte van zes weken is ingelast om vier wedstrijden te spelen. Verenigingen kunnen voor deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan op het wedstrijdschema staat aangegeven. Dit geldt ook voor wedstrijden in de A-categorie.

Als verenigingen hier niet uitkomen, dan blijft het schema uiteraard leidend. Deze nieuwe opzet wordt aankomend seizoen getest en op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.

Bekervoetbal nieuwe stijl

De beker in het amateurvoetbal begint in het hele land op 2 september. Er wordt dit seizoen vooral in het weekend gespeeld, bij voorkeur dus niet meer op doordeweekse avonden.

Alle teams kunnen meedoen aan de poulewedstrijden in de beker en vooral voor de jeugd is het meedoen aan de beker van belang. De bekerresultaten worden namelijk gebruikt om de competitie-indeling vanaf de eerste klasse en lager zo eerlijk en leuk mogelijk te maken. Dit geldt voor alle jeugdteams, van Onder 8 tot en met O19.

Dat de competitie later eindigt heeft ook invloed op de nacompetitie. Hoe deze nacompetitieregeling er volgende seizoen definitief uit gaat zien wordt de aankomende periode uitgewerkt en zal voor het einde van het huidige seizoen bekend worden.

Klik hier om het hele nieuwsbericht van de KNVB te lezen.